Περιγραφή :

Είναι το μικρότερο είδος γυπών στην Ευρώπη. Έχει μήκος 55-65cm, άνοιγμα φτερούγων 155-170cm και βάρος 1,975-2,027kgr. το αρσενικό και 1,829-2,400kgr. το θηλυκό. Ο γενικός χρωματισμός του είναι λευκωπός, με εξαίρεση τα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα φτερά που είναι μαύρα. Το φτέρωμα στον αυχένα είναι υπόλευκο και ελαφρώς ανασηκωμένο, σχηματίζοντας ένα είδος κοντής τραχηλιάς. Παρειές και πηγούνι καλύπτονται από κίτρινο δέρμα. Το ράμφος είναι μακρύ και λεπτό.

Τροφικές Συνήθειες :

Τρέφεται κυρίως με πτώματα όλων των ειδών, σπάνια με αυγά άλλων ειδών, μικρές χελώνες, ερπετά και οστρακοειδή. Απαντάται και σε σκουπιδότοπους. Αναζητά την τροφή του σε αποστάσεις μέχρι 30-40Km. Θεωρείται νοήμον πτηνό, καθώς χρησιμοποιεί εργαλεία κατά την τροφοληψία του για να διαρρήξει σκληρά κελύφη χελώνας, κόκαλα ή αυγά.

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Ο Ασπροπάρης φωλιάζει κυρίως σε κοιλότητες ή σχισμές βράχων σε δασώδεις περιοχές, ποτάμια ή ανοικτές περιοχές. Σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες του είδους έχουν εντοπιστεί στην Ήπειρο στις ΖΕΠ του Εθνικού Δρυμού Πίνδου, Όρος Παραμυθιάς, στενά Αχέροντα, όρος Μιτσικέλι, Σμόλικας και όρος Τύμφη.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Οι κυριότερες απειλές του είδους είναι η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, οι προσκρούσεις με ανεμογεννήτριες, και η εγκατάλειψη των παραδοσιακών πρακτικών γεωργίας και κτηνοτροφίας.