Περιγραφή :

Ο Κοκκινολαίμης έχει μήκος 12,5-14 εκ., άνοιγμα φτερούγων 20-22 εκ.. και βάρος 16-22 γρ. Τα δύο φύλα έχουν όμοιο φτέρωμα. Το πάνω μέρος κυρίως πράσινο – λαδί, με γκρι αποχρώσεις στην πλάτη και τα φτερά. Μέτωπο, γύρω από τα μάτια, τα μάγουλα εμπρός, το σαγόνι ο λαιμός και το στήθος πορτοκαλί με ερυθροκίτρινη χροιά ανάλογα με τον φωτισμό αλλά όχι κόκκινο. Οι κοιλιά υπόλευκη και τα πόδια καφέ. Τα μάτια και το ράμφος του είναι μαύρα. Είναι ημερόβιο πτηνό. Είναι γνωστός γιατί πλησιάζει σχετικά άφοβα όποιον σκάβει το χώμα με σκοπό να κοιτάξει για γαιοσκώληκες ή άλλες τροφές που βγήκαν από το έδαφος.

Τροφικές Συνήθειες :

Είναι είδος εντομοφάγο, τρέφεται κυρίως με ασπόνδυλα, κυρίως σκαθάρια. Συμπληρώνει την διατροφή του με φρούτα και σπόρους το χειμώνα.Χρησιμοποιεί δύο μεθόδους κατά την αναζήτηση της τροφής του. Η πρώτη είναι να κάθεται σε κάποιο θάμνο ή χαμηλό κλαδί, πετώντας κάτω για να συλλάβει την λεία του και μετά επιστρέφει πάλι στο πόστο του, ή περιφέρεται χοροπηδώντας στο έδαφος συνήθως όμως χωρίς να γυρίζει ανάποδα τα φύλλα ή τις πέτρες. Στις δασοσκεπείς εκτάσεις, όμως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ζώα που μετακινούν το επιφανειακό στρώμα του εδάφους.

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Προτιμά ενδιαιτήματα δροσερά και σκιερά, με υγρασία, κάλυψη και τουλάχιστον μέτριο υψόμετρο. Τα διάκενα και τα μικρά κομμάτια ανοιχτού εδάφους του παρέχουν ορατότητα και θέσεις για να κελαηδάει χωρίς να είναι εκτεθειμένος. Αποφεύγει τις σκληρές και άνυδρες επιφάνειες όλων των τύπων. Συμπερασματικά αποφεύγει όλους τους ανοιχτούς χώρους, φυσικούς ή καλλιεργημένους και τους υγροτόπους εκτός αν αυτοί οι τελευταίοι καλύπτονται από ξυλώδη βλάστηση. Ζει σε δάση κωνοφόρων, πλατύφυλλων και σε μικτά δάση που έχουν υγρασία και το υπάρχει στρώμα με βρύα. Θα τον συναντήσουμε ακόμα σε πάρκα και κήπους με δέντρα και θάμνους, παρυφές δρόμων, νεκροταφεία καθώς και άλλα διαταραγμένα και διαχειριζόμενα ενδιαιτήματα.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Οι φυσικοί του εχθροί όπως σε όλα τα μικρά πουλιά είναι τα αρπακτικά πχ, το Σαΐνι, ο Πετρίτης και από τα κορακοειδή κυρίως η Καρακάξα κατά την περίοδο της ωοτοκίας.Τα αρσενικά είναι πολύ χωροκρατικά και είναι γνωστά για την επιθετικότητα τους. Επιτίθενται σε άλλα αρσενικά που μπαίνουν στην περιοχή τους αλλά επίσης έχουν παρατηρηθεί να επιτίθενται και σε άλλα μικρά πουλιά χωρίς εμφανή πρόκληση. Τέτοιες επιθέσεις έχουν ως αποτέλεσμα, απώλειες που μπορεί να φτάσουν και το 10% των θανάτων των ενηλίκων σε μερικές περιοχές. Εξαιτίας της υψηλής θνησιμότητας το προσδόκιμο ζωής του είδους είναι 1,1 χρόνια, παρόλα αυτά όταν περάσει ο πρώτος χρόνος το προσδόκιμο ανεβαίνει πολύ και έχουν καταγραφεί Κοκκινολαίμιδες μέχρι την ηλικία τω 11 ετών.