Περιγραφή :

Ο αρσενικός έχει μήκος 76-89 εκατοστά και βάρος 1,4-2 κιλά, στιλπνό σκουροπράσινο κεφάλι, κατακόκκινο σάρκωμα γύρω από τα μάτια και κοντές φούντες σαν κερατάκια, πίσω από τα αφτιά. Όταν τα μάγουλα του αρσενικού φουσκώσουν όταν θυμώσει η αναστατωθεί παρατηρούμε την εμφάνιση δύο μικρών κεράτων στην κάθε πλευρά του κεφαλιού, που αντιστοιχούν σε δύο μικρά φτερά αστραφτερού πράσινου. Το υπόλοιπο φτέρωμα έχει αποχρώσεις κοκκινωπές και κιτρινοκάστανες. Τα αρσενικά των απελευθερωμένων πληθυσμών έχουν ένα λευκό, στενό περιλαίμιο. Ο θηλυκός φασιανός δεν έχει φανταχτερό πτέρωμα, έχει μήκος 53-64 εκατοστά και βάρος περίπου 1,2 κιλά, με σχεδόν ομοιόμορφο ανοιχτό καφετί πτέρωμα με σκούρα στίγματα, και κοντύτερη ουρά. Όλα τα παραπάνω βοηθούν το θηλυκό να περνά απαρατήρητο κατά την διάρκεια της επώασης των αυγών οπότε είναι υποχρεωμένό να παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα ακίνητο στην φωλιά του.

Τροφικές Συνήθειες :

Ο φασιανός είναι είδος παμφάγο. Η τροφή του είναι κυρίως φυτική (80–90 %) την οποία συμπληρώνει με ζωική (10–20 %). Τρέφεται με σπόρους γράστεων και ποών, χυμώδεις καρπούς θάμνων (όπως η κρανιά, ή κουμαριά, η σορβιά, η αγριοτριανταφυλλιά, ο κράταιγος, ο βάτος, το αγιόκλημα κ.α.), σπόρους δημητριακών και ψυχανθών, χλόη, μηδική, καρπούς ηλίανθου καθώς και ακρίδες, σκουλήκια σαλιγκάρια, μεγάλα έντομα, σαύρες κλπ. Οι ημερήσιες ανάγκες του σε τροφή φτάνουν τα 60-70 γρ. Η ζωικής προελεύσεως τροφή καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό (80%) στη διατροφή των νεαρών ατόμων λόγω των μεγάλων απαιτήσεων που έχουν σε ζωικές πρωτεΐνες. Για την αναζήτηση της τροφής του κινείται συνήθως μία ώρα μετά την ανατολή του ηλίου και αργά το απόγευμα.

Ενδιαίτημα & σημαντικοί πληθυσμιακοί πυρήνες :

Προτιμά γόνιμες πεδινές περιοχές, καλλιεργούμενες με δημητριακά και κτηνοτροφικά είδη, που γειτνιάζουν με δάση ή θαμνότοπους. Ζει επίσης σε δρυοδάση με διάκενα καθώς επίσης και σε παραποτάμιες και παραλίμνιες περιοχές με γεωργικές καλλιέργειες. Συαντάται έως τα 500- 700 μέτρα υψόμετρο. Η περιοχή ενδημίας ενός χαρεμιού καταλαμβάνει έκταση 3,5 – 5 ha. Βασική προϋπόθεση είναι ο βιότοπος να έχει άφθονο τρεχούμενο νερό και καλλιέργειες που συνορεύουν με φυσικούς φράχτες και θάμνους ή συστάδες πυκνών δέντρων.

Κυριότερες απειλές & κίνδυνοι :

Κύριες αιτίες που επηρεάζουν τον πληθυσμό του είδους είναι η εντατικοποίηση της γεωργίας, οι άρπαγες, η καταστροφή των βιοτόπων του με συνέπεια την ελάττωση των διαθέσιμων ειδών τροφής. Γνωστοί θηρευτές του φασιανού είναι η αλεπού οι ικτίδες, ο αγριόγατος, οι αετοί και τα γεράκια. Επίσης ο άνθρωπος με τις διάφορες δραστηριότητες όπως το κάψιμο των καλαμιών, το μηχανικό θέρισμα (τριφύλλι, κριθάρι κ.α) είναι υπεύθυνος για την καταστροφή των αυγών και τη θνησιμότητα των θηλυκών που επωάζουν τα αυγά τους.